Sprängticka eller Chaga som den även kallas har vi pratat om ett par år. Du kan läsa mer om den t.ex. här. Vi har fram till nu däremot inte hittat någon. Chaga ingår inte i allemansrätten. Döm om vår förvåning när vi såg en björk bakom Gubbens verkstad som såg ut såhär!

09191

Då björken var i så pass dåligt skick (pga att sprängtickan fått husera fritt för länge) beslöt vi oss att fälla den för att sedan ta reda på så mycket chaga som möjligt. SPRÄNG är det rätta ordet. Den spränger sig in i björken och fördelar sina tentakler så att den stackars björken till slut dör.

Raskt slängde vi en bit i en kastrull med vatten och kokade upp. 10 minuter senare hade vi en starkt tefärgad dryck som faktiskt smakade… gott! Man kan dessutom använda samma lilla bit att koka te på flera gånger.

Vi fick ut 3,4 kilo!!!! av denna makalösa ”svamp”. Tittar man på priser på nätet är vi nästan miljonärer :-). Framför allt så har vi nu Chaga för en livstid och kommer av vad man kan läsa sig till vara odödliga. Det är så roligt att prova nya saker.

Här ligger dyrbarheterna på tork I Gubbens fantastiska uppfinning.

09194

Om ni inte minns Gubbens fina svamptork kan jag göra ett inlägg om den nästa gång.