För fem år sedan började ett antal ideella idioter (inklusive jag och Gubben min) att kämpa för att Lövånger Kyrkstad skulle öppna igen. Det hade då stått kallställt tre år. Hembygdsföreningen äger Kyrkstugorna som hyrs ut som boende och Storstugan som består av två stora byggnader med konferenssalar restaurang m.m. hade hamnat i kommunens ägo.

Vi (ett femtontal ideella idioter) har lagt vår själ i detta projekt. Det bildades ett aktiebolag. Lunchrestaurangen öppnades. Det anställdes kock med flera. Vi öppnade café uppe i receptionsbyggnaden. Första sommaren fick vi 1000 övernattningar. I år var det 4000. Det har varit bröllop 4-6 per sommar. Caféet har haft öppet alla dagar under sommaren.

För en vecka sedan begärde de sig själva i konkurs. Smärtsamt! Nu stängs anläggningen ner igen och det påverkar hela Lövånger. Det finns säker många anledningar till detta trista beslut. Men den stora anledningen vill jag påstå var att ventilationen dömdes ut av kommunen (nu när de inte längre ägde fastigheten…) och pengarna fanns inte till att åtgärda detta.

Det har varit en otroligt rolig och spännande resa att få vara med om i den mån min ork har funnits. Nu känns det bara oerhört tomt! Det har lagts ner tusen och åter tusen timmar ideellt i detta projekt av fina människor. Nu finns ingenting kvar! Tomt!

20181026_161713140710-DJI00486stugor-o-kyrkaDSC_2804DSC_2339DSC_2359