Förra hösten när svampplockningen var slut för säsongen funderade vi på hur vi skulle komma oss ut i naturen även när vi inte skulle plocka svamp. Under svamptid har vi inga problem att trava runt flera timmar, men vi är rackarns dåliga på att trava fram och tillbaka på en byaväg bara för att få motion…

Då läste vi om något som heter Geocaching och insåg snart att detta var perfekt. Tänk er att springa runt och leta efter skatter både högt och lågt :-D. Vi förstod inte alls från början vilken vansinnigt beroendeframkallande ”sport” detta är och det var väl kanske tur! Det finns 1,942,976 skatter gömda världen runt och vi har på ett år hittat 152 stycken. Såååå vi har några kvar :-D.

Om ni någon gång har sett konstiga typer krypa runt husgrunder, ta sig upp i träd, stå och lura bakom staket, lyfta på stenar, krypa under bryggor, ligga på broar med huvudet utanför räcket eller rota bakom elskåp har ni med all sannolikhet sett ”geocachare”!

Så här går det till: Du går in på http://www.geocaching.com och loggar in med din användare. Du kollar runt på kartan där du befinner dig var det finns en ”burk” gömd i närheten. (Kan även göras med en smartfån längs en resväg.) Du travar ut och letar upp rätt koordinater där burken ska finnas. Du HITTAR förhoppningsvis burken vilket ibland kan vara stora problem. Cachgömmare är smarta :-). I burken finns en loggbok och oftast en penna men en riktig geocachare ger sig aldrig ut utan egen penna (och pannlampa, rep, stege, handskar, … … … ). Du skriver ditt användarnamn i den lilla loggboken och vilket datum du hittade den och lägger sedan tillbaka den precis där du fann den.

Detta görs givetvis utan att någon icke-cachare = mugglare ser det… Sedan åker du hem, loggar in på datorn igen, letar fram den cach du just hittat och registrerar där att du har hittat den. Lätt som en plätt!

Skattletning är egentligen inte så knäppt som det kanske låter. Det har många fördelar. Den främsta att du faktiskt kommer ut och rör på dig. Det kan vara långt från där bilen kan parkeras till skatten ligger. Ett annat stort plus är att man får se så otroligt mycket fina platser som man aldrig skulle ha besökt annars. Visst finns det skatter som ligger på tråkiga ställen och inte ger något men enormt många lägger ner stor energi på att berätta om platsen där cachen finns, placera den på historiskt spännande ställen och göra så att man verkligen känner att det har gett något att bege sig dit.

Många gånger anordnas det ”event”, tillställningar där ett gäng cachare träffas och gemensamt cachar, grillar och umgås. Vi har inte varit på något ännu men förra helgen hände något roligt. Vi hade varit vid en jättestor sten en gång förut utan att hitta den fördömda burken och bestämde oss att i regnet åka ut och göra ett nytt försök. När vi kommer dit upptäcker vi att det står en bil därinne i skogen och mycket riktigt så var ett ungt par med sin 6-månaders lillkille där och klättrade runt. Det är första gången vi träffat andra cachare ute i skogen och vi stod länge och pratade. Dessutom hjälptes vi åt att hitta den fördömda burken.

Numera blir det heller aldrig tråkigt att köra bil när vi åker söderut. Det tar bara ganska mycket längre tid!